БГТ (Бутильований гідрокситолуол)

БГТ – це антиоксидант, який запобігає окисленню продуктів, і особливо жирних формул, що псуються при контакті з повітрям. Це дозволяє зберігати властивості та ефективність продукту при впливі повітря, тобто самі інгредієнти отримують антиоксидантний захист.

Факти та помилки

Припущення:

  • БГТ токсично впливає на печінку, нирки та легені при пероральному вживанні у надзвичайних дозах.
  • БГТ має властивість накопичуватися у водних (океанічних) видах.

Факти:

  • Згідно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), чия роль полягає в керівництві та координації міжнародної охорони здоров’я в ООН, БГТ не має токсичного впливу на організм, він не проникає в нашу ендокринну систему і не вважається речовиною, що біоакумулюється у водному середовищі.
  • БГТ був оцінений Швецією в контексті Європейської робочої групи з питань біоакумулятивності та токсичності продуктів для навколишнього середовища у 2004 році.
  • Джерело: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12396675/